Badkarsfabriken byggs 1946-1947

KF byggde badkarsfabriken, BKF 1946-47 på mark söder om den nybyggda Tekniska Porslinsfabriken, TPF  senare benämnd Sanitetsporslinsfabriken, SPF eller bland gustavsbergare bara Sanitet. Nu var 2:a världskriget slut och badkarspressar inköptes från Mullins i USA. Olle Forssman kom från Motala till Gustavsberg för att arbeta som förman på BKF. Gustav Blomberg sammanställde ett fotoalbum med bilder från byggnationen och leveransen av de tunga badkarspressarna som han skänkte till Olle som tack för hjälp med en båtmotor. Gustavsbergs Vänner har fått albumet av sonen Göran Forssman och det finns här.

Leveransen av badkarspressarna från Stockholms Frihamn till Gustavsberg dokumenterades av fotograferna Hilding Ohlson och Gustav Blomberg och har tidigare visats på Gustavsbergs Vänners höstmöte.

Här finns en länk till filmen i mp4-format för Apple och här finns en länk till filmen i wma-format för Windows/Android.

Waldemar Wahlgren , chef för BKF, hade lovat KF att det första badkaret skulle vara färdigt under 1947. På nyårsafton 31/12 uppfylldes löftet vilket dokumenterades i skriftserien ”Gustavsbergsmeddelanden” som sändes ut till fabrikens kunder. och finns här.

Gustavsbergs Vänner – en hembygdsförening för Gustavsberg