GIF – Gustavsbergs Idrottsförening

Hösten 1906 kallade drejaren Sven Johansson, Gustav Andersson och Ragnar Gustavsson jämte ett dussin andra grabbar till ett möte på Klubben den 21 september och där bildades Gustavsbergs Idrottsförening. Sven Johansson blev ordförande, Ragnar Gustavsson sekreterare och Gustav Andersson kassör.
Löjtnant Wilhelm Odelberg blev intresserad och donerade 22 hockeyklubbor med vita tröjor och mössor till två hockeylag, som debuterade på Kvarnsjön en söndag i januari 1907.
Under 1918-20 när spanska sjukan härjade landet låg föreningen nere. Föreningslivet i Gustavsberg började ta fart och idrottsföreningen återupptog sin verksamhet den 1 juli 1920. Det var Georg “Jojje” Boox, Gustav Lorang, Axel Undén, John “Jotas” Dahlkvist, Evert Fredblad och Anders “Bonne” Bonnevier som bildade styrelse. Senare kom Gustav Blomberg, Osvald Andersson och Edvin Jansson med i styrelsen.
Föreningen fick aldrig någon riktig löparbana i Bleksäng. Det blev landsvägen som blev skådeplatsen för dylika övningar. 100 meter sprang man på vägen utmed Klubbstaketet (framför nuvarande Domus), men 400 meter startades vid gamla Bageriet och man sprang längs Bagarvägen och Värmdövägen till eken nedanför Kyrkstallet. 1500 meter sprang man runt Bagarns träsk och milloppet gick Ösbysjön runt och ett varv runt Bagarns träsk.

Gustavsbergs Idrottsförenings tidiga historia finns beskriven i GIF:s 25-årsskrift som finns här och i GIF:s 100-års jubileumsskrift som finns här.

En minnesartikel ur tidningen Gustavsbergaren 1966 av signaturen Axman som skrevs med anledning av föreningens 60-årsfirande finns här.

En stor händelse för GIF var när man kunde spela fotboll och bandy på den nybyggda idrottsplanen Ekvallen. Så här skriver signaturen Axman i Gustavsbergaren 1948:

Ekvallen invigs 2 nov 1948

Ekvallen byggdes 1948 på Kapellslättens mark och det igenfyllda Snickarns träsk som även kallades Putten. Invigningen ägde rum 2 nov 1948.
Isrektangeln på Ekvallen är färdig att tas i bruk av samhällets ungdom. Vädret har inte varit det allra bästa, men till slut lyckades man få fram is, som var alldeles utmärkt, vilket Gribby­lunds bandylag fick erfara, då dom prö­vade sina krafter på Gustavsbergs väl­tränade lag. Mycket folk hade kommit för att se Göransson och hans gäng triumfera. Banan på Ösbysjön var nog bra, men Ekvallen är bättre, troligen både för spelare och publik.   En värmestuga har också anskaffats och placerats vid Ösbyå-hörnet, och en rörledning är lagd till Ösbyån, så nu kan man pumpa vatten fram till Ekvallen, då man skall spola, och man behöver ej längre låna slang av brandkåren.   Lyset är också ordnat och utgöres av sex 13 meter höga stolpar med 3 lampor i vardera. Lamporna är till­sammans på 18 kilowatt och när deras sken reflekteras av det snöhöljda Kråk­berget, liknar det, när det är “lågt i tak”, på avstånd en mindre stad.   En gammal bandyspelare, som nu har de grå tinningarnas charm, var storm­förtjust över den fina planen, och tyck­te att man skulle ordnat en högtidlig­het, då man nu tog isparketten i bruk för första gången. Då hade man samti­digt fått tillfälle att officiellt tacka dem, som gjort det möjligt för G.I.F. att få disponera en så fin bana.   Annat var det på den tiden, då Hov­jägarn anskaffade hockeyklubbor och delade ut bland grabbarna på Kvarn­sjön. Det var ett stortag på den tiden. – Eller tänk på gamla Bleksäng och jämför den med den under den komman­de sommaren färdiga Farsta-vallen.   Den allmänna idrotten har legat i lä­gervall några år, men kommer säkert med i räkningen igen, då man får rik­tiga banor och kan bjuda hit andra klubbar, och då man kan ta upp duster­na med de s.k. Saltsjöbadsföreningar.
GIF:s A-lag i bandy 1950
GIF:s B-lag i bandy 1950

Söndagen den 19 juni 1955 var för alla idrottsvänner i Gustavsberg en riktig önskedag. Då invigdes nämligen Farsta­borg, den länge efterlängtade idrotts­platsen. Mången grånad idrottsgrabb, som kämpat på gamla Bleksäng och som nu var med i defileringen, ertappade sig nog med en glädjetår i ögonvrån.

Först blev det kurirstafett mellan sko­lans lag (klass 6 vann) och så stav­hopp och handbollsmatch som Gustavsberg vann samtidigt. Järla visade fram sina 100- meterslöpare och Enskede goda spjut­kastare. Löpning 800 meter gick i 2 heat och det var hårda strider. 3.000-meters­loppet bjöd också på en spännande finish, där G. Flack frän Strängnäs blev en handsbredd före Börje Larsson, Ham­marby, följd av Kurre Söderberg från Tureberg. Efter varje tävling fick de fyra bästa beträda prispallen och emottaga fina priser ur gustavsbergschefens Hjalmar Olson hand.

För goda insatser vid idrottsplatsens tillblivelse utdelades diplom till kamrer Arvid Ericson, byggmästare. Gösta Görans­son, idrottsplatskommittens ordförande John Svenson och sekrreterare Sune Nilsson. Kam­ratföreningens pris för årets bästa pres­tation gick till orienteraren Alf Rosén. Så var tävlingarna slut och idrotts­föreningen kunde hala den fana som va­jade på hedersmasten med föreningens insignium.

Gustavsbergs Vänner – en hembygdsförening för Gustavsberg