Gustav Blombergs bildarkiv

Gustav Blomberg. Torsten Rolf och Marianne Landqvist intervjuar Gustav om hans fotoarkiv.

1914 skaffade Gustav Blomberg sin första kamera. Den har varit hans stora intresse som han ägnat sej åt året om. ”Calle Dahlqvist höll på då och jag börja också”. Gustav var nygift och bodde i Kullen 6.  I Kullen fanns en källare där Gustav var nere och framkallade, men hur man skulle kopiera hade han inte klart för sej. Han la på filmen på papperet och skulle trycka, men det gick inte. Men så vet ju många att Gustav har förbättrat sin utrustning undan för undan och blivit en fin fotograf, som numera bara knäpper färg och slipper problemet med framkallning och kopiering, som han förstås lärt sej sedan 1914. Han har gjort flera album bl. a. till idrottsklubben och båtklubben och gjort en rad intressanta bilder från samhället.

Gustavsbergs Vänner har fått Gustav Blombergs omfattande bildarkiv av sonen Karl-Erik Blomberg. Det innehåller även äldre fotografier som färglagts av Gustav.

Här finner du en första lista med inskannade fotografier varav en del är fotograferade av Gustav Blomberg och efter ca 1948 i färg. Några är färglagda svart-vita fotografier av äldre ursprung av andra fotografer (George Barlow, Axel Odelberg m fl.) Bilderna är ännu oretuscherade och defekterna kvarstår. Arbete med att förbättra bilderna pågår och de finns under en separat sökbar sida.

Gustav Blomberg skänkte ett fotoalbum om bygget av badkarsfabriken BKF 1946-47 till Olle Forssman som tack för hjälp med något båtmotorjobb. Sonen Göran Forssman överlämnade albumet till Gustavsbergs Vänner och det finns här.

Gustavsbergs Vänner – en hembygdsförening för Gustavsberg